måndag 25 januari 2010

Nya huset interiört

Här får ni en liten bild av hur planen är för det nya huset när det gäller planlösning. Bottenvåningen: Tanken är att vi på bottenplan skall ha entré, kontor/syrum, tvättstuga, teknikrum samt ett större oinrett rum som framöver kan inredas som en lägenhet. Mellanvåningen: Här finns sovavdelningen samt vardagsrummet med öppen spis. Översta våningen: Köket och matplatsen är placerad högst upp i huset, takterass med underbar utsikt - nu hoppas vi på fint väder!
Entreplan med tilltänkt planlösning
Mellanvåning och översta våningen visas i bilden över

söndag 24 januari 2010

Färdig sprängt + Garage städning

Idag var jag förbi tomten för att titta på hur det ser ut efter sprängningen var avslutad. Har fortfarande lite svårt att föreställa mig hur det kommer att se ut framöver.
Eftersom vårt arbete i husbygget just nu ligger i stiltje passar vi på att försöka bocka av lite andra saker på "att göra listan". Jag har idag plockat iordning i garaget (vår arbetsbod), gjorde rent micron, kyl/frysen och städade så det ser ok ut och Martin har varit och hjälp några vänner med lite elarbeten.
En sparad hög av sprängsten - kanske vår framtida mur?
Grävmaskinen med vägen upp till platån där huset skall stå framöver Ett ursprängt men vackert berg

måndag 18 januari 2010

Tippen here we come

Efter att grävarn har varit och rivit ner bjälklaget och den uppmurade grunden på det gamla huset har vi fått en härlig hög med tidningar, sågspån, isolering, gips och trä på tomten. En hel dag med ett antal vändor till ÅVC i Burlycke tog det innan högen kunde anses vara borta. Eftersom vi hade lite otur med klockan hann vi inte köra det sista lasset, så nu har vi hela garaget fullt med påsar med sådant som skulle slängas. Den som spar han har...
Hilma fikar på ett päron i garaget
Niklas och Martin har lastat ytterligare en laddning för leverans till ÅVC
Mamma sorterar ut gips, isolering från trämassorna som grävaren rivit ner

Sprängning pågår

Nu har det äntligen börjat hända något större på tomten. Efter att grävarn har skrapat fram berget har sprängar kommit på plats och smällt av några salvor. Enligt beräkningar skall 450 enheter bort, vi får se om uppskattningarna stämmer.
Borrigen redo för sitt uppdrag...
Ett antal hål för laddning och spränging.
En del av massorna som skall grävas ner
Grävmaskinen som tar hand om sprängstenen
Borrrig på plats på berget, ett stort antal hål har borrats redo för laddning och avfyrning.

onsdag 13 januari 2010

Ritningar på nya huset

Bilder på vårt kommande hus från bygglovsritningarna. Kan inte vänta tills vi kan flytta in, oktober kan ni ränka med en inflyttningsfest utan dess like! Men det är en lång resa kvar tills dess. Husets nedersta våning kommer muras upp och putsas, resterande kommer ha träfasad, så skissen är lite missvisande.

tisdag 12 januari 2010

Markarbete

Var på tomten i helgen och kollade in vad grävaren hade lyckats åstakomma under de första 2 dagarna. Det låg en hög med bjälklag och halva husgrunden var riven. Den äldsta delen av bjälklaget innehöll spån, tidningar och lite annat som isolering, vissa tidningar var i mycket fint skick. Hittade lite pin-up tidningar från 1949! Spännande att snart få en lite mer exakthet i vart dörrar, fönster och rum i det nya huset kommer att placeras.
En härlig hög med virke planerades att eldas upp, men vinden låg så illa så grannen ville inte marineras av röklukt genom hans friskluftsintag. Det får bli ÅVC längre fram.
Mamma och pappa inspekterar arbetet som grävarn har utfört under de första två dagarna. Halva husgrunden och bjälklaget kvar. Röken kommer från den lilla brasan vi försökte oss på, det var så kallt att elden inte ville ta sig. -14 tror jag termometern visade.

måndag 4 januari 2010

Gamla huset interiört

Några bilder för att komma ihåg huset innan det revs. Huset var ca 70 kvadrat med ett större vardagsrum, ett litet rum som vi använde som garderob, ett litet kök och ett "rum" som vi använde som sovrum. I källaren fanns tvättstugan.

Vardagsrummet med utsikt mot Sävviken och "dansken"

Vardagsrummet med acces mot kök, badrum och vårt sovrum.

Hilma i köket samma dag som vi flyttar från huset

Matsalen om man får kalla det "sal"
Vår underbara altan som numera är en brädhög.
Förhoppningsvis får brädhögen ett nytt liv i vårt nya hus.

Utstakning av nya huset

Fick beställt utstakning av det nya huset direkt efter att rivningen var klar. Hade en glad förhoppning om att markarbetet skulle påbörjas omgående, men det kommer först igång efter nyår (den 7 januari). Huset är nu utmarkerat och man får en lite klarare bild av vad som komma skall och vart. Markeringarna som är utsatta markerar antingen husets hörnen, hörnläget fast med en viss distans bort (för att märkningen inte skall försvinna efter sprängningen) samt plushöjden för placering av huset i höjdled.
En utmärkning av husets främre vänstra hörn i horisontellt läge.
Markerar husets bakre vänstra hörn (orange märkning)
Visar vart det bakre hörnet av husets högra hörn skall sitta i vertikal riktning Man ser inte så tydligt vart märkningen har gjorts, den gamla husets bjälklag står fortfarande kvar, vilket grävaren skulle hjälpa oss att "demontera".

Mera rivning

Vi hade två som körde skyttetrafik till Renovas Återvinningscentral i Bulycke med allt material som inte var eldbart. Niklas och Henrik slet som djur när de skulle tömma lastbilen och ett släp med massa takpapp som väger bly! Husväggarna revs med ett nafs tack vare pappas lilla John Deer traktor och en superlång tamp. Tack vare våra snälla grannar kunde vi dra från olika håll och lyckades riva samtliga väggelement relativt enkelt. Vi hade tur med vädret för eldning knappt någon vind och mycket regn under veckan innan. En extra eloge till vår granne Mikael som ställde upp och hjälpte oss med rivningen hela söndagen.
Vi eldade en "del" under rivningen, trähus är fantastiska
Martin, Mikale "Pontan" och pappa Kent jobbar
Pappa och mamma, den ena mer stolt över rivningen
Delav laguppställningen av manligt kön; Kent, Martin och Mikael

Rivning

Bilder från vår rivningshelg, trodde att vi skulle lyckas hinna riva hela huset under en enda dag. Allt interiört var i stort sett borta så det var ett skal med tak som skulle ner. Vi åkte på ett antal oplanerade timmar på taket med två ytterligare laget takpapp som vi inte hade planerat. Vi hade "bjudit in" våra vänner och det var ett gäng tappra, härliga och slitstarka vänner som dök upp - er kan man lita på! Vi är er evigt tacksamma. Bilderna talar för sig - men tack vare pappas traktor fick vi under söndagen ner hela huset!
Spöklikt hus utan fönster på väg mot graven
Martin jobbar med att riva interiört Ena väggen faller till marken... ... tack vare en grön traktor och en rejäl tamp. Husvägg om 7-8 meter faller ner mot elden vilket inte var helt planerat.

Förberedelser inför rivning

Bilder från arbetet med förberedelserna av husrivningen. Vi har demonterat en altan på 70 kvadrat, rivit ut allt material i källaren samt såld massor med inredning inne i huset. Kändes lite konstigt att bo utan vissa innedörrar, trappan och tvättmaskin innan vi hade lämnat huset - men det var det värt när vi väl skulle riva huset. Hilma har under våra rivningshelger varit hos våra snälla familjer - utan er skulle detta projekt aldrig vara möjligt!
Huset när altanen var demonterad och vissa sämre delar skulle till tippen,
eldade upp inredningen i källaren.
Tack vare Martins jobb har vi kunnat låna en lastbil, vilken slukar stora mängder material som vi kört till ÅVC.
Elda är enkelt så länge man har fyr... Helena jobbar på högen av trä.

2010

Året inleds med en väldig kyla, vi hoppas på mildare väder framöver så det inte ställer till det för oss när vi skall gjuta grunden. Håll tummarna! Under 2009 revs det gamla huset ner, vattenmätaren har plockats hem och utstakningen av det nya huset har skett. Hade en träff med markentreprenören då vi markerade upp för grävaren och sprängaren vad som skall bort respektive sparas. Förhoppningsvis blir det inte allt för mycket att spränga, framtiden får utvisa detta. Hoppas ni får ett lika spännande 2010 som vi kommer uppleva. Nu känns det som projektet är i gång på riktigt!