lördag 20 februari 2010

Snö, snö, snö...

Snön bara vräker ner! Detta innebär att vi i helgen har tagit ledigt från arbetet med grunden, eventuellt tar Martin en sväng dit under morgondagen för att rädda undan saker från att försvinna i snön. Nu får det vara nog - vi vill komma igång med gjutningen och byggandet av själva huset!

måndag 15 februari 2010

Ljud och bild

Tur man har vänner med intresse för ljud och bild. Niklas och hans bror Martin har ritat en ritning för hur vi skall planera ljud och bild i huset. Våningsplan för våningsplan - vi får se om vi går hela vägen eller bara en bit till Niklas besvikelse.

söndag 14 februari 2010

Cellplast, avlopp och armering

På söndagen var det aktivitet vid tomten, Marin och två kompisar arbetade med att förbereda grunden för armering, värmelösningen samt el, vatten och avlopp. Innan dagen var slut fick vi lagt det sista på första lagret cellplast och sen täckte vi grunden.
Hilma lunchar i garaget, pannkaka med sås! Mycket gott, "ussis" till för- och efterrätt.
Sista pusselbiten på plats! Nästa projekt är att bila ut för vattenledningarna innan nästa lager cellplast skall läggas ut.
Martin planerar vart vattenledningen skall komma upp, 8 cm från ytterväggens insida inne i teknikrummet.
Martin och Fredrik arbetar med rören i grunden.
Hilma hjälper gärna till, hon tycker mest Martin ritar "Oiz" ("momo"s och "moa"s hund Doriz) på cellplastbitarna.

Cellplast och avloppsrör

I lördags hände det en del på tomten, Martin kämpade med avloppsrören och sen påbörjade vi arbetet med att lägga ut cellplastens första lager.
Grunden framifrån, observera berget med cellplast som skall placeras ut på grunden.
Del av grunden som numera är täckt av cellplast, de uppstickande rören är avloppsrör tillhörande WC/dusch samt toalett och kök i den framtida lägenheten (oinredda).
Grunden igen tagen framifrån, bakom ser ni berget där sprängningen har skett.
Martin arbetar med att passa in cellplatsbitarna.
Passningsarbete sker...

söndag 7 februari 2010

Utgrävning för avlopp

Martin kämpade under söndagen med att gräva för avlopp. Arbetet gick relativt snabbt så när jag och Hilma kom till tomten med lite lunch hade han redan arbetat färdigt för dagen. Förhoppningsvis kommer vår rörläggare under veckan och påbörjar arbetet som förhoppningsvis kommer vara klart under nästa helg. Måtte kylan ha gett sig av då!
Martin har gräft fram avloppsröret som kommer upp i grunden, där skall man koppla på grenrör för att kunna sammankoppla allt VA som skall rinna från första våningen.
Samma bild fast utan grävaren...

lördag 6 februari 2010

Husgrunden påbörjad

Äntligen har markarbetarna lämnat tomten och arbetet med husgrunden har startat. I veckan levererades material till grunden och lördagsmorgon satte Martin och hans kollega Tobias igång att placera ut kantelementen. När husets grund placerats ut, fick vi äntligen en känsla för hur stort det kommer att bli! Grunden känns som en stor dansbana! Markerade ut rum, dörrar och vart VA skall grävas fram. Underbart med ett startskott för vårt bygge, håll nu tummarna för att vintern skall släppa sitt grepp om Göteborg så vi kan gjuta inom kort. Kolla gärna in filmen när den sista biten sätts på plats - ett moment att bocka av på "att göra listan" (och den är riktigt, riktigt lång!) Bar upp all cellplast till grunden samt täckte grunden med filtmatta ifall vi får mer snö innan vi hunnit vidare på arbetet med grunden.
Ytterligare ett kantelement snart på plats.
Finjustering för att få grunden i rätt mått. Finjustering av kantelement i höjdled.
Sista pusselbiten på plats, perfekt!

Det var en del paket med cellplast att bära upp, inte så tunga men väldigt otympliga.

Täckte grunden ifall vi får mer snö...