tisdag 30 mars 2010

Många stenar blir det...

Igår fick vi en jätteleverans av Iso Lecablock och tillbehör som vi skall använda under påskhelgen. Leveransen var gigantisk, hela 50 pallar med material. Kändes lite i överkant men man får väl lita på att de har räknat rätt. Dagen efter fick Martin ett samtal från leverantören - de hade levererat 10 pallar för mycket. Nu bygger vi snart på höjden, delmoment 3 på gång!

söndag 28 mars 2010

Vilohelg, plattan bränner

I helgen fick vi ledigt från nästan allt vad husbygget innebär för oss. Plattan skulle bränna ordentligt innan vi kan påbörja arbetet med att mura upp undervåningen. Hela påsken är tillängnad till murningsarbetet, Hilma skall vara hos hennes farmor och farfar vilket känns underbart - tur att vi har föräldrar som ställer upp till 100 procent! Det uppskattas verkligen.
Hilma uppskattar det plana underlaget - till skillnad mot tidigare armeringsnät, golvvärmeslangar och annat hon kunde fällas av. Plattan ser plan och fin ut. Nu kan vi bocka av delmoment 2 av xx.
Martin flyttar lite saker för att bereda plats för leveransen av lekastenarna som kommer på tisdag. Många stenar blir det tror Martin beräkande dem till 900 stycken a 25 kilo. Man behöver inte besöka något gym under påsken i alla fall.

torsdag 25 mars 2010

Gjuten dansbana klar!

I dag, torsdagen den 25 mars, sattes en bock för delmoment 2 i vårt husprojekt! Grunden är nu gjuten och klar, hela familjen åkte dit för att titta efter att jobbet var utfört. Martin var med under morgonen men åkte till jobbet efter någon timme, då han kände sig överflödig. Det såg jättebra ut, slät och fin yta - nästan som en dansbana. Hilma var lite trött, så vi fick muta henne med russin - vilket lyckades bra. Därefter var det hemåt för att äta våfflor på självaste våffeldagen.
De började med voterna, en fyller på med betong efterföljande vibrerar bort eventuella luftblåsor som bildats i betongen.
Därefter lades betong på hela plattan.
Vet inte vad han gör men det är säkert väldigt viktigt :)
Pumpbilen samt en andra bil för påfyllnad av betong.
Plattan efter arbetet är klart, torsdagen den 25 mars klockan 17.30. De små rutorna som syns närmst i bild är avlastningsställen för de stålbalkar som skall stötta upp översta våningen på huset.

El, vatten till gjutningen

I onsdags kväll fick Martin ta sig ut till tomten för att se till så el och vatten fanns tillgängligt för gjutarna inför morgondagens gjutning. Elen fick lösas temporärt eftersom röret där elkabeln skulle dras hade frusit igen, det får fixas när värmen kommer.

Mackadam runt kantelementen

I måndags fick vi en leverans av mackadam som skall stötta kantelementen så de står kvar på plats när plattan fyllt med betong. Gjutningen av grunden skall ske senare under veckan.

söndag 21 mars 2010

Finjustering innan gjutning

I helgen har vi inte arbetat så mycket. Martin har justerat så kantelementen står rätt på plats.Vi har försökt hålla ordning på tomten genom att städa bort cellplastbitar, najtråd och armeringsbitar som kapats av. I lördags var Sandra (vår kvalitetsansvarige på bygget och min syster) på plats och kontrollerade så vi hade gjort rätt med armering, isolering och annat. Vi fick godkänt efter en liten justering. Imorgon (måndag) kommer leverans av mackadam som skall stötta kantelementen så de står på plats när betongen skall i formen.
Allt arbete och tid som lagts ner skall snart dränkas i betong...
Många meter golvvärmeslang och armering blev det.
Förberett för värmepumpen (luft/vatten) som skall stå utmed ena kortsidan av huset.
Hilma tränas upp för att kunna vara med och spika när vi skall arbeta interiört.

söndag 14 mars 2010

Färdig armerat!

Under ytterligare en underbar dag har arbetet gått som smör i solsken. I lördags bar Martin och hans pappa upp armeringsnäten till bredvid grunden. Allt material fanns på plats när Janne och Martin skulle lägga ut armeringsnäten och därefter naja fast voterna. Nu får vi snart gjuta hoppas vi.
Martin najar fast armeringsnätens skarvar.
Många skarvar blir det..
Armeringen klar! Gjutning nästa.
Små men underbara vårtecken runt plattan, gamla påskliljor som ger nya skott.

Armering, armering, armering

Under lördagen gjordes all votarmering klar. Martin och Martins pappa Jan-Eric arbetade effektivt, tack vare den superdunderbra najpistol som användes. Pistolen gjorde det hela till ett snabbt arbete, najningen gick på ett nafs! Nedan några bilder från arbetet under dagen.
Hilma och Jan-Eric tar en paus i arbetet...
Två nöjda arbetare, lunch i magen och najningen nästan klar.
Maskinen på plats.
Trycker på knappen.
Så vips så är den klar! Armeringen står redo för armeringsnätet.

onsdag 10 mars 2010

Golvvärme

Under lördagen lades golvvärmen ut på grunden. Fredrik var en hejare på att dra slangarna, så vi hann med hela huset på en dag. Underbart! Kylan gjorde att slangarna inte var så samarbetsvilliga - de ville inte böja sig så som vi ville alla gånger.
Hilma på besök, spännande värre - ser dock lite trött ut på detta kort.
Hilma i sovrummet/kontoret bland slangar och annat.
Fredrik kopplar in vattenslangarna i centralen, in- och utgående vatten.
Hmm hur skulle dessa gå... många meter slang gick åt, tror 480 om jag kommer ihåg rätt.
Fösta slingan klar, tvättstugan och retur under trappan.

Utmärkning av innervägg

Nu har det hänt lite till, känns underbart att vi börjar närma oss ett slut på delmoment 2 i vårt projekt. Martin är jätteduktig och sliter på helgerna men även ibland på kvällarna efter jobbet. Skall bli skönt när mörkret försvinner och vi inte behöver tänka på att täcka grunden för risken att det skall snöa på grunden.
Grunden med garaget i bakgrunden. Solen skiner!
Samtliga innevöäggar uppmärkta för att senare lättare kunna planera vid dragningen av golvvärmen. De svarta raderna används för att fästa golvvärmen med. Fästes med små klämmor på cellplasten.

Vattenledningar

Arbetet har återupptagits efter att snön slutat falla. Vattenledningarna har dragits och Martin har markerat ut vart stålbalkarna skall stå för att stötta upp den översta våningen. Vi har planerat in en liten wc/dusch yta i den oinredda delen ifall Hilma en dag vill ha ett eget kryp in.
Vattenledningar, avloppsrör och lite annat smått och gott.
Samlingsplats för alla vattenledningar som skall vidare i andra delar av huset.
Ledningar av alla de slag, här kommer de upp i teknikrummet.
Markeringar visar var stålpelarna skall stå för att bära upp den översta våningen på huset.