söndag 30 maj 2010

Luftningar och plast + gles i tak

I helgen har vi varit i huset nästa hela helgen, Martins pappa var och hjälpte oss under lördagen. Hilma och jag arbetade på bottenvåningen med att städa, fixa och dona. Medan Martin och Jan-Eric arbetade med luftningarna under takterassen. På söndagen var det fortsatt arbete med luftningarna (som avslutades), vi satte plast på halva taket under takterassen och glesade därefter. Nu saknas bara plast och gles på långsidan under takterassen. Sen går vi upp ytterligare en våning och sätter plast och gles på yttertaket. För att inte få in isolering (när det sprutisoleras) var vi tvugna att tejpa igen de små springorna som finns i under luftningen. Silvertejpen tog slut, lite tejparbete återstår.
Silvertejp som skall hindra isoleringen från att ta sig från isoleringsutrymmet till luftningen.
Plastat och glesat under yttertaket (takterassen).
Luftningen var lite trixig på vissa ställen - många små fack att fylla.

Andra fack var långa och där fick vi skarva skivan som sattes upp.

måndag 24 maj 2010

Väv i tak samt gles

I helgen har vi satt upp väv och gles på den del av taket på mellanvåningen som inte har takterass och yttertak ovan. Martin spikar mer än gärna med pistolen - men vi skriker på varandra eftersom vi måste ha hörselskydd så grannarna undrar nog om vi någonsin kommer flytta in tillsammans :) I söndags murade vi de sista stenarna i 4 av fönsteröppningarna där vi var tvugna att lägga på en 10 cm sten för att få dem i rätt höjd. Söndagen var en halv arbetsdag för oss innan vi åkte ner till för att hämta Hilma och som vanligt få oss en god middag.
Väv uppsatt utmed den bärande väggen på mellanplanet.
Väv och gles uppsatt över sovrummet och badrummet på mellanplanet.
Väven möter plasten i brytpunkten där vi har innertak mot yttertak (under takterassen)

Martin jobbar och jobbar, sen blir det såååå bra!

torsdag 20 maj 2010

Burit virke, städat och lite trädgårdsfix

I måndags var Hilma lite febrig på morgonen så hon fick vara hemma på dagis. Vi passade på att besöka tandläkaren för första gången. Ett salivprov skulle lämnas. När Hilma sov i vagnen passade jag på att bära in det virke vi skulle använda till inneväggarna, den panel som fortfarande är omålad och passade på att få trädgården lite mindre byggarbetsplats. Martins mosters man, Björn Z kom cyklande så vi fick visa bygget lite snabbt innan det var dags att åka hem till Hilmas kusiner som väntade.
Huset väntar nu på fönster och panel.

Uppregling av innerväggar

I tisdags och onsdags hade vi arbetspass på kvällarna, reglade upp de uppmärkta inneväggarna på nedre plan (alla som skall vara 70 mm breda). Resterande inneväggar skall vara 95 mm breda - dessa sparade vi till helgen.
Inneväggen från entren till trapphuset. En lång vägg med 3 st 90 dörrar.
Samma vägg fast bilden är tagen från trapphuset.
En start på inneväggen utmed sov/kontor, denna skall vara lite "z:a" formad vilket blir lite mer pilligt. Vi påbörjade denna väggen på tisdag och Martin slutförde den själv på onsdagen efter jobbet.
Martin är grym! Korthårig och handskar spikmaskinen som en MAN! :)

söndag 16 maj 2010

Väv, gles och utmärkning av inneväggar

Under lördagen och söndagen fick vi påbörjat arbetet på huset interiört. Vi satte upp kombinationsväv och därefter spikade vi upp gles med 30 cm mellanrum. Fick en skräckupplevelse när vi använde spikpistolen. Tung, läskig men väldigt effektiv. Därefter markerade vi ut samtliga inneväggar i bottenvåningen.
Kusinträff på bygget, Martins föräldrar och Hilmas kusiner fikar med lite glass i solen.
Martin bråkar med "häftapparaten" som inte vill fungera som den skall. Väven sätts fast i underkant av bjälklaget.
Martin provduschar i wc/dusch-rummet på bottenvåningen.
Gles fastspikad i taket på bottenvåningen. Underbart, innerväggarna näst!

Insidan börjar ta form...

I fredags var vi alla lediga och passade på att sätta för samtliga dörrar och fönsteröppningar i väntan på att fönstren skall levereras.
Hilma hänger i huset och festar med russin.
Huset med mycket billiga fönsterrutor och dörrar, undrar hur man skall putsa dem för att få bättre sikt?
Huset från baksidan, det stora fönstret sitter i trapphuset.
Framsidan av takterassen, lite bearbetning för att få den stora öppningen att hålla plasten för att inte släppa.

tisdag 11 maj 2010

Takstolar, tak och underlagspapp

Snickarna har verkligen kämpat på, nu står huset i stort sett "klart" formmässigt. Känns jätteroligt att arbetet flyter på så bra. Huset kommer bli jättefint - det är vi helt säkra på. Bilder kommer så fort jag fått ladda upp dem på bloggen.
Huset börjar ta form.
Fönsteröppningarna mot takterassen, vänster sida 4,5 m i bredd och höger sida 3 m i bredd.
Baksidan på huset, öppningen är övre delen av fönstret i trapphuset.
Martin mäter och kollar snickarnas jobb.

måndag 10 maj 2010

Spika, spika, spiiika

Takstolar spikades ihop i helgen, 1 500 spikar. Martins pappa var där under lördagen och hjälpte till med mallar och ihopsättning av de tre första takstolarna. Under tiden städade jag och Hilma byggplatsen från allt möjligt som snickarna lämnat efter sig. Det blir en del mindre bitar trä som blir över. Kanske kan användas till brasan när den kommer på plats. Takstolarna, totalt 8 i antal, gjordes klara på söndagen när både jag och Martin var lite sega efter en superkul kväll på Henrik - Grevens 30 års fest. Hilma hade varit hos min syster - vår kvalitetsansvarige under natten och dansat disco med kusinerna fram till midnatt! Hon sov som en stock under över 3 timmar på söndagen när vi spikade allt vi hade. Fick till och med lite tid att sitta i solen och njuta på takterassen innan hon vaknade.
8 stycken takstolar, 6,25 m långa.
8 färdiga takstolar, spikade och klara!
Många spikar blev det... De färdiga takstolarna på plats.

fredag 7 maj 2010

Takterass på plats

Igår åkte vi till tomten efter att Hilma somnat. Snickarna hade då lagt takterassen med takpapp så vi kunde verkligen få en känsla för hur översta våningen skall bli. Jätteroligt. Den lilla kuben skall bli helt fantastiskt, vacker utsikt och massor med stora fönsterpartier. Kan inte vänta tills vi får flytta in.
Bild på takterassen utmed långsidan, 2 m bred och 12 m lång.
Takterassen utmed kortsidan, 3 m bred och nästan 9 meter lång.
Översta våningen, där vi skall ha matplats, kök, skafferi, sval och liten toalett. Stora delar av våningen kommer vara stora glaspartier, där vissa är öppningsbara.
Huset sett framifrån.

tisdag 4 maj 2010

Snickardag X

Åkte till tomten efter jobbet idag för att kolla vad snickarna hade åstakommit. Det händer verkligen massor! Nu är snart bjälklaget klart för översta våningen. Imorgon skulle de påbörja arbetet med takterassen vilket kommer bli härligt eftersom man kan få lite mer känsla för husets form när man kan se storleken på sista våningen.
Huset sett snett bakifrån, här ser man bjälklaget till översta våningen samt väggarna på mellanvåningen som är täckta i utegips. Den stora öppningen är ett stort skjutdörrsparti där vi skall kunna gå ut på altanen som nästa skall gå runt halva huset.
Bjälklaget i närbild. Här med "golvet" på bjälklaget nedanför. En tydlgare bild av bjälklaget, trapphålet till vänster, bortom kommer det bli takterass samt i 2 meter i framkant utmed hela långsidan.
Trapphålet från plattan och hela vägen upp till tredje våningen.

måndag 3 maj 2010

Snickardag 4

Under torsdagen sattes utegips upp på mellanvåningen.
Bottenvåningen där man ser bjälklaget på våningen ovan.
Bottenvåningen igen...
Vårt sovrum öppningen där vi skall ha ett skjutdörraparti
Huset framifrån

Målardag 2 - födelsedagsfirande

På söndagen hade vi födelsedagskalas på bygget. Solen var också bjuden och närvarade under hela dagen. Martin och jag målade ett par timmar på morgonen innan gästerna kom. Vi grillade och åt lite mat innan efterrätt och husvisning.
Hilma hjälper Martin att öppna ett paket.
Under presseningen gömmer sig den färdigmålade panelen.

Målardag 1

Vi tog sovmorgon på lördagen, Johanna och Sophia kom från Stockholm på fredags kvällen. Mina underbara vänner kom hela vägen för att hjälpa oss att jobba med huset. Passande nog var det målning av panel på schemat. Vi målade och målade - Martin bar upp materialet till huset.
Sophia närmast garaget, jag och Johanna med målarpensel och roller.
Sophia rollar med glädje den "stockholmsvita" färgen.
Johanna målar galant!
Många panellängder blev klara.