tisdag 29 juni 2010

TV antenn & rördragningar

Eftersom det är en del fotboll på TV verkar Martin varit mycket intresserad av att snabbt få antennen på plats (men även innan de kom för att plocka ner ställningen). Arbetet med förberedelser inför rördragningen av golvvärmen samt ventilationen börjar avslutas.
Antennen sitter på fasaden mot Claes och Lena. Vi hoppas på bra mottagning...
Antennen sedd från baksidan.
Tillluft till vardagsrummet.
Isleringen på plats, golvvärmeslangen skall gå i de svarta skyddsrören.
Ventilationen med ljuddämpare.

Ställning bort, målning avslutad

Ställningen har äntligen lämnat vår tomt. Den var i svajigast laget efter att den justerats av snickarna för att komma åt vid uppsättningen av panelen samt av mig vid målning av densamma. Känns underbart att kunna bocka av målningen (där ställning behövdes) nu återstår bara kuben som är nåbar från takterassen, men den tar vi lite längre fram - så snart målarlusten kommer tillbaka.

fredag 18 juni 2010

Kvällsarbete

Martin förbereder och drar rör för vatten, avlopp, luftning och värme. Jag står och målar på kvällarna. Snart är hela huset färdigmålat. Känns underbart!
Målning pågår - används verkligen penseln?
Avlopp på plats där badkaret skall placeras i badrummet på mellanvåningen. Vattenfördelningen för mellanvåningen, ännu är inte alla rör på plats.
Avloppet i duschen i badrummet på plats.

onsdag 16 juni 2010

Måla, måla, måla och lite annat

Efter att panelen börjat ta slut för snickarna har vi fått köpa mer (nästan lika mycket till) och måla den. Jag stod hela lördagen och målade panel tills högen var klar. Martin och Jan-Eric arbetade med att göra hål för vatten och avlopp i bjälklaget på översta våningen. Ventilationen har också påbörjats, från- och tillluft. Under söndagen stod jag och Martin och målade ena kortsidan som var panelad. Takfoten fick sig en sista stykning och vindskivorna oljades in innan plåten skall sättas på plats av plåtslagaren.

Ena långsidan fick sig en strykning ett par panelrader.

Omålad sida där panelen sitter uppe. Panelen köptes grundmålad + en strykning innan uppsättning på huset och därefter minst en strykning till.

onsdag 9 juni 2010

Golv bort, förberedelser för ventilation, vatten och avlopp

Martin tog bort spånskivorna som agerat som golv under bygget för att nå bjälklaget där förberedelser inför avlopp, vatten och ventilation skall ske. Jag städade upp byggarbetsplatsen och sorterade upp alla byggrester. Snickarna slänger verkligen saker överallt! Men nu är det "fint".
Vår tidigare skräpsamlingsplats- trapphuset - ser numera lite bättre ut. Hoppas det inte blir så även när trappan är på plats.
Martin har sågat upp bjälklaget på översta våningen för att ventilationsröret skall få plats.
Ventilationsrör på plats, från- och tillluft på översta våningen.
Sågade hål för avloppsrör till köket och toaletten på översta våningen.

tisdag 8 juni 2010

Fönster på plats

I torsdags klockan 10 kom leveransen från Danmark med våra fönster. Snickarna satte in samtliga mindre fönster i de två översta våningarna under torsdagen och de i bottenvåningen på fredagen. De större fönstren (trapphuset) samt samtliga skjutdörrspartier fick invänta måndagen innan de kunde sättas på plats. En kranbil lyfte dessa så snickarna med Martins hjälp kunde få fönstren/dörrarna på plats.
Fönsterparti om 3 meter högt i det blå.
Flygande fönster...
Samtliga fönster som kranbilen var tvugna att lyfta på plats.

Perra väntar på takterassen på fönstren, bakom honom ser ni skjutdörrspartiet som sitter på plats. Nästa är den fasta glasrutan på 1,5 meter * 2,10 meter.

Mera fönster i luften.

måndag 7 juni 2010

Måla, spika, måla

I helgen har vi slutfört plastningen och glesningen på mellanvåningen, vilket känns underbart. Nu är det bara översta våningen kvar och den är inte fullt så stor. Här får man istället kämpa eftersom takhöjden är lite högre på sina ställen, men stegar finns det gott om. I lördags började jag att måla takfoten i bakkant var det enkelt men i framkant fick man använda en jättehög stege vilket gjorde det lite läskigt. Martin bytte klädsel från snickare till målare under söndagen och när dagen var över hade vi målat halva takfoten 3 gånger och resterande 1 gång. Förhoppningsvis innebär detta att vi inte kommer behöva kladda på plåten som plåtslagaren skall sätta runt "vindskivan". Vi har även målat droppkanten på den panelen som skall sättas längst ner. Men även den gles som skall sitta runt fönstren som panelen därefter skall sättas kloss an, hela 133 meter.
Takfoten i bakkant mot skogen, målad och klar!

Gles målad på kortsidan för insättning runt fönstren innan panel spikas fast.

fredag 4 juni 2010

Kvällsarbete och nattning

I torsdags åkte vi till tomten som numera är huset (Hilmas hus) för att arbeta. Hilma var med en kort stund tills hon nattades i vagnen och sov gott. Då arbetade vi vidare med att tejpa skarvarna på luftningen för att hindra att isolering smyger sig ut i luftningen. Martin kapade till träbitar i rätt storlek och skruvade upp dessa i isoleringsutrymmet. Fönster levererades klockan 10 på torsdagen så snickarna hade hunnit att sätta in samtliga fönster i trävåningarna men även börjat att sätta upp panel på ena kortsidan. Skall bli jättespännande att se hur helheten kommer att bli.