onsdag 31 oktober 2012

Teknikrum del 1

Eftersom vi har färdigställt de flesta av de ytor som vi hade på "att göra"-listan har Martin äntligen fått lite tid till att fokusera på teknikrummet. Där hänger det sladdar, rör och andra prylar vilka behöver organiseras. I teknikrummet har vi centraldamsugaren, pannan och vattenmätaren samt de viktiga mediaprylarna som får huset att fungera ljud mässigt. :)
Framöver är tanken att vi skall bygga upp de inneväggar som skall sluta om teknikrummet mot den planerade lägenheten på markplan. Martin tyckte att det var ett bra vinterprojekt men vi får se om vi väljer att gå den vägen denna vintern.

Före- och efterbilder kommer någon gång.

Kontor/Gästrum

Har helt missat att "rapportera" att vårt kontor eller gästrum är klart och i bruk. Vi fick hjälp av en målare med att spackla och måla över tak och väggar. Golv och elen fixade Martin och jag utförde flytten in.
Vi är jättenöjda med rummet och det är väldigt skönt att ha ett rum för alla papper, pärmar och datorer.

 Rummet sett från ingången, numera står där ett stort skrivbord och utmed väggen till höger
en bokhylla som vi "ärvt" och är jätteglada över.

Martin vilar sig i sofforna i rummet, de är bäddsoffor så man kan sova
två personer i rummet men även nyttja det till ett extra TV-rum om det skulle behövas.

måndag 24 september 2012

Murarbete del 7 gabionmur

Arbetet med det sista lagret med sten påbörjades och avslutades under en helg. Vi hade hjälp av både pappas traktor och av grävmaskinen för att få upp stenarna. Jonatan hjälpte oss att fylla bakom gabionburarna, så vi blev av med en hel del stora stenar från tomten.
Arbetet var ganska tungt, tur jag har en stark sambo :)
Martin och sin lilla spade mot Jonatan och hans större "spade".

 Teamwork mellan Martin och Jonatan.
Fyllning av utrymmet bakom burarna.

Fortsättning fyllning av platån ovan burarna.

Murarbete del 8 gabionmur

Sista delen av stenarbetet är nu avslutat vilket känns underbart, nu står den där muren som innehåller över 100 ton sten färdig att stötta vårt hus och massorna bakom muren. Förhoppningsvis ångrar vi oss inte på mycket länge så vi slipper göra om arbetet... :)
Kvarstår nu är att lägga ett lager med grus så det blir en slät platå utanför entren och framöver eventuellt lägga plattor eller gjuta en yta att gå på.

Muren sedd framifrån

Jonatan levererar de massor som skall vara på platån ovan muren.

Muren sedd från sidan (vägen bredvid garaget).

Öppningen bakom muren på denna sidan skall stöttas upp genom att mura en stödvägg
som är sammangjuten med trappan som skall byggas.
Martin uppe på platån för att guida Jonatan som inte ser vart sopan arbetar i detalj. Teamwork!

Projekt trädgård del 3

Efter att vi byggt klart muren har nu Jonatan åter besökt oss och arbetat vidare med övriga delar i trädgården. Ser verkligen fram emot att få en tomt som liknar en tomt och inte en grushög.
Jonatan har förberett platån som vi skall ha framför gabionmuren och påbörjat rensningen av de stenar som ligger på tomten.
 Framför muren skall vi ha en platå som skall liva med viloplanet
i trappan som vi framöver skall gjuta.
Platån från sidan där vi framöver kommer ha en gjuten trappa.

"Trädgården" sedd framifrån, innan Jonatan lagt dit den jord som vi
får fram och levererat under arbetet.

Projekt trädgård del 4

Nu börjar det hända saker, grävarn är effektiv.
Vi börjar så smått kunna föreställa oss hur slutresultatet skall bli.
Jonatan har under denna del grävt ut den ytan som är bakom garaget och fram emot vägen (som vi framöver eventuellt skall använda som bilväg/parkering. Massorna därifrån har han lagt på stenmassorna på tomten så nu ser det ut som jordkullar. Den tilltänkta vägen fylldes delvis med grus, mer jordmassor transporterades till oss och därefter var Jonatan klar med grävarbetet. Nu är det upp till oss att få til en gräsmatta, gjuta stödmur för nivåskillnaden mellan gräsmattan och "vägen" samt parkeringen.


Jonatan gräver fram den del av tomten som framöver kommer vara en
väg fram mot huset utmed garaget.

Mängder med vatten samlas i materialet som låg vid garaget, dränering
skall utföras samt ledas ut i dagvattenledningarna utmed vägen.

Underbart med grävmaskinen som arbetar effektivt.

Berget blottat

fredag 13 april 2012

Murarbete del 6 gabionmur

På söndagen har vi förhoppningsvis lite tid att sova ut och njuta av tystnaden i huset samt att vi hinner med att stänga igen de burar som fyllts med sten under lördagen. Ser fram emot att få en ordentlig trädgård samt den kommande trappan till huset. Idag känns det lite som om att vi bestiger berg för att nå entren. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...
Muren med de två första nivåerna klara - kvarstår bara att "sy" ihop dem.
Några av burarna framifrån.
Burarna med huset i bakgrunden.

Murarbete del 5 gabionmur

Sitter på tåget hem från Norrköping och laddar inför arbetshelgen med murarna. Båda barnen är hos farmor och farfar över helgen så Martin och jag har fullt fokus på muren och att färdigställa nivå 2 av gabionburarna. Hoppas på uppehåll och att pappa kommer och stöttar oss med traktorkörningen. Martin har laddat så vi har två nya lass med sten levererade för att lastas i burarna. Totalt har vi beställt hem strax över 70 ton sten och en del har vi även tagit från stenen vi har liggandes på tomten när vi återfyllde bakom första nivån.

Muren nivå två efter att vi fyllt dem (detta gjorde vi på söndagen) fick inte tagit några kort under lördagen då vi var helt slut när arbetdagen var över.

Muren framifrån, en halv nivå skall upp till innan vi är klara med projektet. Skall bli spännande och se hur stenarna förändras när vi spolar av dem.

tisdag 10 april 2012

Murarbete del 4 gabionmur

Dagens arbetsinsats var helt underbar - först återfyllde vi det sista med hjälp av pappas finess med skopan på traktorn med riktigt stora stenar i den bakre sektionen. Det var fantastiskt! Är varje stund traktorn arbetar imponerad av dess kraft. Jag och Martin stod i var sin bur och tog emot stenar som levererades från skopan. Dessa möblerades så snyggt som möjligt och resultatet ser ni nedan. Under dagen fyllde vi mer än hälften av burarna. Nästa helg på lördagen har vi som målsättning att hinna klart med andra lagret gabionburar för att därefter påbörja arbetet med sista lagret (som inte kommer att vara den fulla höjden).
Ovan syns tydligt hur de två nivåerna av gabinburar står på varandra, dock lite förskjutna.
Ser verkligen fram emot när nivå två är klart och vi kan påbörja planeringen av sista delen. Idag har vi ett antal olika lösningar på hur planering, stolpar till staket och kommande markarbete skall sättas samman.
Samma som ovan fast från annat håll/andra gabionburar.

Murarbete del 3 gabionmur

Arbetsdag tre under påsken innebar en helt del bärande av sten. Martin och jag återfyllde hela bakre delen av den gabionbur som nu var fylld och ihopsydd. Det var mer sten än vi först trodde. Största uppgiften var att fiska fram stenarna som var i länplig storlek att lyftas för att därefter läggas i skopan och skickas över den fyllda buren till baksidan för att stötta mot huset.
Bild tagen efter att återfyllningen gjorts klar och andra lagret av gabionburar ställts på plats och börjat fyllas.
Stenar, stenar, stenar vart man än tittar.

Murarbete del 2 gabionmur

När första lagret av gabionburar var fyllda med sten var det dags att förbereda för nästa lager. Jag byggde ihop de nio kommande burarna tillsammans med Elsa och Hilma på gräsmattan framför (läs risodlingen) huset. Martin arbetade med att "sy" ihop burarnas lock med sidorna. Vi hade i vissa fall ändrat på burens form så locket var inte helt lätt att sätta fast enligt rekommenderad teknik.
Fyllda och klara burar för att "sy" Burarna innan vi fyllde dem med mindre sten för att få en plan yta att ställa nästa våning med gabionburar på.
Hilma stormtrivs med morfar i traktorn! Hon åkte i den hela tiden. Elsa vågade sig också med på en och annan tur fast då med pappa bakom ratten.

Murarbete del 1 gabionmur

Vi har som tradition att alltid arbeta under påsken och så även iår! Helena pasade på att ta ut lite ledig tid så vi hade 6 hela dagar tillängnade till arbete i trädgården (om man nu får kalla den trädgård i det i det skicket).

Pappa Kents traktor har hjälpt oss oerhört! Även pappa har varit snäll och ställt upp med mycket tid i traktorn.
Med traktorn hämtade vi stenar som vi placerat vid garaget, för att undvika för tunga lyft tiltades skopan ovan gabionburen för att underlätta stenhanteringen.

måndag 5 mars 2012

Garderober

För ett tag sedan inhandlade vi tre set med skjutdörrar till garderober. Ett set med tre dörrar till vårt sovrum och två set med två dörrar till Hilma och Elsas sovrum. Nu har vi installerat och inrett den i vårt sovrum och den i Hilmas sovrum. De blev jättefina! Hilma valde att ha ett rosa tyg med vita prickar på garderobens hyllplan, vi fick ett grått med vita prickar. Två sektioner med trådbackar från golv till tak, och två lägre sektioner med 4 trådbackar samt en klädstång rymmer garderoberna. Kvartstå lite småfix samt att flytta in alla kläderna.

Projekt trädgård - del 2

Under helgen hade vi trädgårdsledigt under lördagen men på söndag hade vi barnfritt och passade på att röja inför dagens grävningar. Vi flyttade lite saker på tomten som stod ivägen för arbetet och när Johnatan kom så lades ett sista lager mackadam. Martin paddade detta så nu är det klart för murbygge! På nederdelen av tomten grävdes en dränering, ett rör lades ner och kopplades in till diket som för bort vattnet från tomten. Vi lade duk, rör och mackadam, lade om duken runt röret och mackadam för att sedan lägga mer mackadam. Detta går ju så enkelt när man har en grävmaskin! Vår risodling är nu ett minne blott! Kvarstår är att framöver lägga ännu ett stick från diket som går lite djupare och fram till den kommande vägen bredvid garaget.

Projekt trädgård - del 1

I fredags satte arbetet igång med att försöka få lite fason på vår trädgård på framsidan av huset. Martin som är föräldraledig tyckte att det passade bra att spendera fredagen ute. Vädret var bra och Johnatan som grävaren arbetade under dagen med att frigöra en passage framför huset där vi inom kort skall bygga en mur och därefter återfylla så massorna där huset står håller sig på plats. Mormor Annika ställde upp och passade barnen under förmiddagen innan hon hade planer på att besöka Kerstin i Karlstad. Tur att Elsa verkar ha intresse i grävning, hon satt snällt och tittade på när grävaren arbetade under efermiddagen. Hilma fick förstklassig passning av vår underbara granne Karin med son Wille. Tusen tack!