fredag 13 april 2012

Murarbete del 6 gabionmur

På söndagen har vi förhoppningsvis lite tid att sova ut och njuta av tystnaden i huset samt att vi hinner med att stänga igen de burar som fyllts med sten under lördagen. Ser fram emot att få en ordentlig trädgård samt den kommande trappan till huset. Idag känns det lite som om att vi bestiger berg för att nå entren. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...
Muren med de två första nivåerna klara - kvarstår bara att "sy" ihop dem.
Några av burarna framifrån.
Burarna med huset i bakgrunden.

Murarbete del 5 gabionmur

Sitter på tåget hem från Norrköping och laddar inför arbetshelgen med murarna. Båda barnen är hos farmor och farfar över helgen så Martin och jag har fullt fokus på muren och att färdigställa nivå 2 av gabionburarna. Hoppas på uppehåll och att pappa kommer och stöttar oss med traktorkörningen. Martin har laddat så vi har två nya lass med sten levererade för att lastas i burarna. Totalt har vi beställt hem strax över 70 ton sten och en del har vi även tagit från stenen vi har liggandes på tomten när vi återfyllde bakom första nivån.

Muren nivå två efter att vi fyllt dem (detta gjorde vi på söndagen) fick inte tagit några kort under lördagen då vi var helt slut när arbetdagen var över.

Muren framifrån, en halv nivå skall upp till innan vi är klara med projektet. Skall bli spännande och se hur stenarna förändras när vi spolar av dem.

tisdag 10 april 2012

Murarbete del 4 gabionmur

Dagens arbetsinsats var helt underbar - först återfyllde vi det sista med hjälp av pappas finess med skopan på traktorn med riktigt stora stenar i den bakre sektionen. Det var fantastiskt! Är varje stund traktorn arbetar imponerad av dess kraft. Jag och Martin stod i var sin bur och tog emot stenar som levererades från skopan. Dessa möblerades så snyggt som möjligt och resultatet ser ni nedan. Under dagen fyllde vi mer än hälften av burarna. Nästa helg på lördagen har vi som målsättning att hinna klart med andra lagret gabionburar för att därefter påbörja arbetet med sista lagret (som inte kommer att vara den fulla höjden).
Ovan syns tydligt hur de två nivåerna av gabinburar står på varandra, dock lite förskjutna.
Ser verkligen fram emot när nivå två är klart och vi kan påbörja planeringen av sista delen. Idag har vi ett antal olika lösningar på hur planering, stolpar till staket och kommande markarbete skall sättas samman.
Samma som ovan fast från annat håll/andra gabionburar.

Murarbete del 3 gabionmur

Arbetsdag tre under påsken innebar en helt del bärande av sten. Martin och jag återfyllde hela bakre delen av den gabionbur som nu var fylld och ihopsydd. Det var mer sten än vi först trodde. Största uppgiften var att fiska fram stenarna som var i länplig storlek att lyftas för att därefter läggas i skopan och skickas över den fyllda buren till baksidan för att stötta mot huset.
Bild tagen efter att återfyllningen gjorts klar och andra lagret av gabionburar ställts på plats och börjat fyllas.
Stenar, stenar, stenar vart man än tittar.

Murarbete del 2 gabionmur

När första lagret av gabionburar var fyllda med sten var det dags att förbereda för nästa lager. Jag byggde ihop de nio kommande burarna tillsammans med Elsa och Hilma på gräsmattan framför (läs risodlingen) huset. Martin arbetade med att "sy" ihop burarnas lock med sidorna. Vi hade i vissa fall ändrat på burens form så locket var inte helt lätt att sätta fast enligt rekommenderad teknik.
Fyllda och klara burar för att "sy" Burarna innan vi fyllde dem med mindre sten för att få en plan yta att ställa nästa våning med gabionburar på.
Hilma stormtrivs med morfar i traktorn! Hon åkte i den hela tiden. Elsa vågade sig också med på en och annan tur fast då med pappa bakom ratten.

Murarbete del 1 gabionmur

Vi har som tradition att alltid arbeta under påsken och så även iår! Helena pasade på att ta ut lite ledig tid så vi hade 6 hela dagar tillängnade till arbete i trädgården (om man nu får kalla den trädgård i det i det skicket).

Pappa Kents traktor har hjälpt oss oerhört! Även pappa har varit snäll och ställt upp med mycket tid i traktorn.
Med traktorn hämtade vi stenar som vi placerat vid garaget, för att undvika för tunga lyft tiltades skopan ovan gabionburen för att underlätta stenhanteringen.