måndag 29 november 2010

Skorsten

Idag har Martin varit i huset på morgonen och träffat takläggaren för att få svetsningen av takmattan mot skorstenen klar. Känns bra att vi inför helgen kan provelda i den öppna spisen utan att vara oroliga. Bilderna nedan visar hur ihopsättningen sker av skorstenen, den del som sticker ut på takterassen.

Martin siliconar i skarvarna mellan skorstens olika delar.

Samma som ovan, foga, foga, foga.

Hatten till skorstenen sitter på plats, därefter monterades den.

Viktigt att det är rakt åt alla håll.

Helgrapport

I helgen har vi arbetat undan en del inför inflytten som sker på lördag. Martin och jag var i huset sent på fredagen. Martin hade målat allt som var kvar på torsdagen efter jobbet och på fredagen började vi med en liten middag innan kvällens arbetspass startade. Martin bättringsmålade lite som hade missats och jag röjde undan ett antal flyttlådor i köket. Skafferiet börjar ta form och lådorna i köket fylls så sakterliga. På lördagen röjde vi ur hela undervåningen, organiserade upp den oinredda delen, bar ner verktyg som vi inte längre är i behov av i garaget. Vi lade golvet i hallen klart och satte fast de temporära steg som skall sitta på de två nedre trapporna. Vecka 48 kommer bänkskivan in igen som vi skall tillverka de sista trappstegen av för att få trappan helt komplett. Nu sitter i alla fall båda vilplanen på plats. På söndagen monterade jag ihop Hilmas säng som vi nu har placerat i hennes rum. Vi hämtade Hilma och köpte de resterande innedörrarna och karmarna till bottenvåningen. Martin fick verkligen upp farten, satte in 5 av 6 karmar under eftermiddagen. Under eftermiddagen hade vi adventsfika med Hilma, sittandes på golvet i köket med ett ljus tänk - så mysigt! Badrumsmöbeln är efter helgen betsad och lackad redo för att skruvas ihop och monteras med handfatet.

Trappan med de temprära stegen inför inflytt -så snart soffan och sängen är på plats skall räcken upp men det får bli på lördag.

Golvet helt färdiglagt i hallen, vi valde att lägga det hela vägen in till väggen även under vilplanet även om det inte var planerat från början.

Martin i full gång - bilden är tagen innan olyckan med kniven. Fast det gick bra. Golvläggningen påbörjad.

måndag 22 november 2010

Helgrapport igen

I helgen har vi arbetat en del. I fredags åkte jag till huset med ett antal flyttkartonger tillhörande köket och började organisera lite. Oljade in bänkskivan efter att ha slipat den lite till. På lördagen hade vi en tidig start, bar upp de vitvaror som levererats och installerade ugnen, satte diskmaskinen på plats samt bar upp kylen med hjälp av grannen. Jag städade badrummet som nu är klart, bara att sätta dit duschen och komoden. Martin gjorde klart ventilationen från tvättstugan som skall ledas under första vilplanet. På söndagen tog vi med fler flyttkartonger, Peter var på plats och spacklade och målade trapphuset och det sista runt den öppna spisen. Skorstenen sattes på plats och monterades så nu återstår bara en svetsning för att undvika läckage. Jag justerade centraldamsugaren, målade spaljen som vi monterade ihop under dagen.

Martin monterar den första delen på skorstenen.

Silikon är viktigt
Hatten sätts på plats på sista delen av röret som skall monteras
Viktigt att den kommer rakt.
Spaljen på plats bild tagen från bottenvåningen dvs underifrån

tisdag 16 november 2010

Hjärtat pumpar

Idag är en stor dag för Villa Axelsson. Idag sattes husets hjärta igång, värmen och vatten är nu helt fungerande. Känns skönt att kunna ställa undan värmefläktarna i huset och använda golvvärmen istället. Idag har jag även skickat en förfrågan på trappräcken till trappan inne i huset. Italienska, katalogens språk, är inte min starka sida direkt. Hoppas beställningen blir korrekt.

Värmepumpen installerad och klar - en luft/vatten från cTc

Vitvaror beställda

Förra veckan (v. 45) lade jag beställningen på de vitvaror som vi valt ut. Det blir en leverans från Electrolux som inväntas under slutet av nästa vecka. Vitvarorna är samtliga rostfria och vi hoppas att allt skall passa oss i smaken, både utseendemässigt som prestandamässigt.

Centraldammsugaren

I går (måndag) installerade vi centraldammsugaren i huset, nu återstår bara att sätta dit de sista sugdosorna när hallen är målad och klar samt sockelsugdosan som skall placeras i köket så snart vitvarorna är levererade och installerade.

Helgrapport

I helgen har vi bockar av några saker i huset. I fredags var Martin och jag på plats och körde ett kvällsrace. Jag målade i trapphuset och Martin fixade med elen i badrummet, då det nu är fogat och klart. Lördagen kom Fredrik, då fick vi igång vattnet i huset vilket var underbart. Nu kan vi använda två av toaletterna (översta och mittenvåningen) samt att vi har en inkopplad blandare i köket. Jag passade på att måla en del av sov/kontorsrummet på första våningen. I söndags kom Maria och lånade med sig Hilma ett par timmar, då passade vi på att sätta fast de första stegen i trappan som går upp till köket på översta våningen. Vilplanet kom också på plats. Nästa steg blir till att besluta sig om hur vi skall lösa räcken i trappan.

Blandare och diskmedelspump på plats.

Diskbänken på plats med blandaren - nu saknas bara att sätta upp "lådan" i skåpet.

Blandaren igen...

Trappan med de första stegen fastsatta samt vilplanet på plats.

Martin kämpar med att skruva fast ekskivorna

Första steget sitter! Bara resten kvar...

torsdag 11 november 2010

Diskbänk på plats

Idag har vi varit och hämtat den rostfria diskbänken som vi beställt från Stala. Satte den på plats och njöt! Vi är så nöjda. Diskbänken är 168 cm lång med en stor ho med skarpa kanter på 50 cm. I paketet ingick diskmedelspump, skärbräda och avrinningsplåt. Nu längtar vi efter vitvarorna som förhoppningsvis kommer i mitten av nästa vecka.

Diskbänken på plats i köket - fastsättning nästa!

tisdag 9 november 2010

Måndag kvällsarbete

I går kväll hämtade mamma Hilma på dagis så jag och Martin sammanstrålade i huset efter jobben. Jag målade klart entren, trapphuset över vilplanet och i tvättstugan. Nu är det bara lite målning kvar innan vi kan bocka av putsmålningen innan vi tar tag i de övriga ytorna i huset på nedersta våningen. Martin fixade med vilplanen, satte upp OSB skivor och gips så vi kan spackla och måla dessa så snart som möjligt.

måndag 8 november 2010

Helrapport

I helgen spenderade Hilma återigen sin tid hos farmor och farfar med glädje. Vi har spenderat den i huset och försökt bocka av så mycket som möjligt. Aluminiumlister är på plats i de skarvar där parkett och klinkers möts i köket och vid öppna spisen. Klinkersen som är satt på inbyggnadsfixturen på toaletten är numera fogad och toalettan sitter på plats. Nu är det kopplingen som skall göras samt att tryckknappen skall sättas på plats. Vi har målat tvättstugan och torkrummet nästan klart samt den putsade delen i trapphuset ovan vilplanet. Martin har gjort klart allt foder och lister på översta våningen, båda dörrarna samt listerna i skafferiet sitter nu på plats. Jag fick äran att slipa och olja de 19 steg samt de två vilplan som sågats till till trappan. Skall bli underbart att se när de sitter på plats. Martin har även fått sockeln på plats i köket så nu är det bara den sidan med diskmaskinen som är kvar. Den kan vi inte sätta på plats innan diskmaskinen finns installerad och klar.

Toaletten på översta våningen på plats.

Jag målar i tvättstugan, vit skall putsen bli.

Alla steg som är klara så långt till trappan, tror vi har 11 kvar att såga, slipa och måla. Den öppna spisen är målad och klar, spjällen sitter också på plats. Lister mellan parketten och klinkers satta på plats.

måndag 1 november 2010

Helg rapport

I helgen har vi fått sätta några bockar på husprojektet. Vi fick satt dit lister vid skjutdörrspartierna, dessa blev vita till skillnad mot golvlisterna som sitter på plats i ek. Martin och jag fick installerat kaffemaskinen i köket.
Vi fick den lilla badrumskommoden på plats. Bara att välja blandare kvar och installera den... Toaletten på översta våningen är numera inbyggd och vi kaklade fronten vilket var lite jobbigt eftersom det var många rörgenomföringar att ta hänsyn till.

Lister på plats på mellanvåningen, vi valde att sätta vita mindre lister där vi har skjutdörrspartierna.

Lister vid de stora fönsterpartierna som går från golv till tak.

Tvättställ och spegel på plats i det lilla Wc på översta våningen.

Klinkers som satts på toalettlådan efter många justeringar för hål...